ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ПОРТАЛА НА ВРЕМЕТО

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ПОРТАЛА НА ВРЕМЕТО

На 27.09.2024 г. учениците от IX „А“ клас на Профилирана гимназия „Васил Левски“ – гр. Ямбол взеха участие в пешеходния тур „През портала на времето“.

Събитието беше организирано от Читалище „Зора“ по повод Европейските дни на наследството, 2024г., а учениците имаха възможност да научат любопитни факти от историята на гр. Ямбол  от  Христина Женкова – лектор на информационната обиколка на забележителностите.

Завръщането в миналото на града ни започна с посещението на възстановения в своя автентичен вид „търговски център“ от времето преди Освобождението – Безистена, който, освен със своята впечатляваща осанка, е привличал местните жители с възможността за разговори и срещи.

Градската баня, която бе реставрирана наскоро, ни плени със своята оригинална архитектура. След нея групата ни от пътешественици с изненада научи, че в града ни е вървял и конен тролей, а следите от него са релсите сред настилката – отзвук от неговото присъствие.

Научихме с гордост, че идеята за градска градина – природен оазис сред сградите, се е зародила точно в  нашето училище.

Пътуването в миналото на нашия град беше интересно, забавно и вълнуващо за всички. То ни накара да се гордеем още повече, че сме част от нашия град и да съзнаваме още по-ясно, че трябва да пазим това ценно историческо и културно наследство.